Dr. Alexi wapent zijn vaderland

Dr. Alexi wapent zijn vaderland

VAN PROFESSOR TOT WIJNBOER

Hij trok het weefselonderzoek in Georgië uit het slop, begon een wijngaard voor oranje wijn en werkt als patholoog bij LabPON in Hengelo aan de digitale toekomst. Alexi Baidoshvili, een man in twee werelden, promoveerde vorige week aan de Universiteit van Utrecht. Met een zwaard op de heup.

Bron: Tubantia 6 november 2018 door Hans Brok

Een gedreven man, 50 jaar oud, gek op planten. Zijn werkkamer staat er vol mee. Hij wijst naar een plant met mooie witte bloemen, in de vensterbank waar hij zelf niet overheen kan kijken, want te hoog. "We kregen deze plant bij de opening van dit nieuwe pand. Hij stond maandenlang bij de ingang en was op sterven na dood. Niemand keek er naar om. Ik zag die plant elke dag bij binnenkomst en kon het op een bepaald moment niet meer aanzien en heb hem naar mijn kamer gehaald." Met liefde, aandacht, en water, kreeg de orchidee in zijn kamer weer een nieuw leven. "Hij bloeit nu constant", zegt hij glimlachend. "Alsof hij dankbaar is voor de goede zorgen." Van aandacht wordt alles mooier? "Zo is het".

State of the art lab

Baidoshvili is patholoog en projectleider bij LabPON, het Laboratorium Pathologie Oost-Nederland. Het state of the art laboratorium zit in Hengelo, direct naast het ziekenhuis. Bijna alle weefsel en vloeistoffen uit de regionale ziekenhuizen wordt daar onderzocht. Een gebouw met hier en daar een microscoop, mannen en vrouwen in witte jassen en vooral digitale scanners. Hengelo loopt ver voorop met de digitalisering. Wereldwijd komt men bij LabPON de kunst van het gebruik van digitale pathologie afkijken.

Baidoshvili is de kartrekker en wordt dan ook wereldwijd herkend en erkend voor zijn bijdrage. Over dat proces, en de doorkijkjes naar de toekomst van de digitale pathologie, is hij afgelopen vrijdag gepromoveerd. In Utrecht. Pixel Pathology: digital workflow and computational analysis heet zijn proefschrift. Een blauwdruk voor andere pathologielaboratoria om over te stappen naar het digitale werken.

De geboren Georgiër stond bij de verdediging van zijn proefschrift, niet in een onberispelijk zwart maatpak, maar in Georgische klederdracht. Zonder de bontmuts, maar wel met een zwaard op de heup. Hij moest er speciaal ontheffing voor aanvragen. En die kreeg hij. "Ik heb gezegd: Zorg voor goede vragen, anders pak ik mijn zwaard... Haha."

Iets terugdoen

Hij woont en werkt al 25 jaar in Nederland.Hij kwam hier na zijn artsenexamen omdat zijn moederland geen perspectief bood. Helaas moest hij - diploma niet erkend - hier bijna alles weer over doen. Hij kreeg werk als arts-onderzoeker in de pathologie. En nu, ja jaren hard werken, is hij doctor geworden. Maar Georgië, heeft hem nooit losgelaten. "Ik was altijd van plan om terug te gaan en iets voor mijn land te doen. Ik sta met één been in Nederland, maar met het andere in Georgië. Als ik daar een paar weken ben, wil ik hier zijn. En andersom."

In Georgië is hij een bekende patholoog. Er zijn meerdere reportages over hem gemaakt en hij was al een aantal keren op de Georgische televisie. De reden: Hij is de man die met andere artsen het pathologische onderzoek in Georgië uit het slop heeft getrokken. "In de tijd dat we onderdeel waren van het voormalige Oostblok is er veel verloren gegaan. Door gebrek aan geld, maar ook door gebrek aan kennis. Er was niets meer. Daar wilde ik wat aan doen." De aanwezigheid van de Georgische ambassadeur in Nederland bij zijn promotie bevestigt het aanzien dat hij daar geniet.

De terugkeer in de moderne tijd van de pathologie in Georgië begon doordat Baidoshvili workshops en seminars ging geven in Georgië. Samen met Nederlandse collega's gaf en heeft hij er trainingen. Elk jaar organiseert hij er een internationale, medische conferentie , waar vorig jaar, de vijfde keer, meer dan negenhonderd artsen uit de hele wereld op af kwamen. Daarnaast richtte hij in 2013 een stichting op voor Georgische artsen die in Europa werken (GIMPHA). Bovendien geeft hij er zo'n vijf keer per jaar colleges aan de universiteit van Tbilisi.

Weefselonderzoek

Het jongste project is het opzetten van een speciaal lab voor weefselonderzoek voor dieren. Dit op verzoek van een dolfinarium en een dierentuin. Een kolfje naar de hand van Baidoshvili. Hij is al druk bezig apparatuur te verzamelen. Binnenkort moet het lab open. Het eerste veterinaire pathologielab in Georgië.

In zijn met planten aangeklede werkkamer glundert Baidoshvili over zoveel succes. "Ik wil de belofte nakomen om wat voor mijn land te betekenen. Door een brug te zijn tussen Nederland en Georgië. Persoonlijk voelt het soms als een dilemma, als een spagaat, maar ik denk dat ik voor beide landen veel kan betekenen."

Oranje wijn

Oranje Wijn. Dat is het jongste project van Alexi Baidoshvili. Samen met vijf collega artsen kocht hij vijf jaar terug 12 hectare grond om er wijn te verbouwen. Geen rode of witte, maar oranje, de oudste wijn ter wereld, zegt hij. Sterker nog, hij heeft contacten met de Twentse wijnboer Roelof Visscher om een partnerschap aan te gaan. "We willen samen een Twents-Georgische oranje wijn maken. Dat is toch prachtig? Aan de kwaliteit zal het niet liggen want de amberwijn van Baidoshvili en zijn collega's heeft in zijn geboorteland al een aantal wijnprijzen gewonnen. Roelof Visscher, van wijngaard Hof van Twente is al net zo enthousiast. "Ik denk dat het een mooie samenwerking wordt. Georgische wijn van Twentse bodem. Kan niet beter." Of de druiven ook hier worden verbouwd moet nog worden besproken.

Inmiddels is Baidoshvili benoemd als professor aan de Universiteit van Tbilisi.

 

 

COPYRIGHTS 2019 LABORATORIUM PATHOLOGIE OOST-NEDERLAND