Duurzame transitie LabPON

Duurzame transitie LabPON

Het onderwerp Duurzaamheid staat voor 2022 hoog op de agenda bij de overheid, zorgverzekeraars en zorginstellingen, zo ook bij LabPON. Hiervoor hebben wij verschillende duurzame transities opgesteld die we het komende jaar willen ondergaan en de voorbereidingen hiervan zijn de afgelopen maanden al in volle gang gezet.

Tispa Medical
Een belangrijke transitie die op dit moment gaande is, is een andere methode van doorvoeren van lichaamsmateriaal. Hierbij worden schadelijke chemicaliën (Xyleen en Aceton) in het proces vervangen door superkritisch CO2. Afgelopen maandag heeft Tispa Medical een Tispa I Tissue Processor geplaatst op ons histologie lab. De Tispa I is een tissue processor waar met behulp van de superkritische CO2 methode lichaamsweefsel wordt ontwaterd en vervolgens in paraffine wordt gebracht. Deze werkwijze is CO2 neutraal, vanwege hergebruik van het afvalproduct CO2. De CO2 die wordt gebruikt is een afvalproduct van diverse productieprocessen, bijvoorbeeld het brouwen van bier. Met de komst van deze superkritische CO2 methode wordt het gebruik van schadelijke chemicaliën sterk gereduceerd.

LabPON heeft met Tispa Medical een contract getekend voor in totaal vier Tispa’s. De Tispa I die afgelopen maandag is geplaatst is een voorloperapparaat en daarmee is de implementatiefase gestart. Rond augustus 2022 zullen de eerste twee Tispa II worden geplaatst, de overige twee Tispa II volgen einde van het jaar. Voor de implementatie van de Tispa’s werkt LabPON veel samen met de pathologieafdeling van Isala te Zwolle, bij verandering van werkmethodes op de laboratoria van deze omvang is een goede samenwerking een belangrijke toegevoegde waarde.

Duurzame transitie voor een groener laboratorium
Naast de aanpassing van de doorvoermethode staan er nog andere projecten op de agenda in 2022 om bij te dragen aan de duurzame transitie, waaronder het vacumeren en sealen van lichaamsmateriaal. Met behulp van een vacumeermachine kan vers lichaamsmateriaal gevacumeerd worden en gekoeld blijven, waardoor het weefsel beter behouden blijft. Het doel is om in 2022 in het ZGT, MST, SKB en SXB over te gaan op vacumeren, met als doel een reductie van de blootstelling aan formaline.

De verschillende transities dienen allemaal een overstijgend doel, namelijk een groener laboratorium door reductie van gebruik en de chemische afvalstromen van formaline, xyleen en aceton op zowel de Ok’s in het ziekenhuis als op de labs binnen LabPON. Wil je graag op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen hiervan? Houd dan onze website en sociale media nauwkeurig in de gaten! Indien je vragen hebt neem dan gerust contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

© Copyright | LABORATORIUM PATHOLOGIE OOST-NEDERLAND | Alle Rechten Voorbehouden