Open dag LabPON 2019: meer dan een succes!

Op zaterdag 16 maart j.l. heeft LabPON deelgenomen aan de landelijke Open Dag van de Zorg. Na een aantal jaren van afwezigheid vonden wij het als LabPON tijd om ons laboratorium weer eens nadrukkelijk breed onder de aandacht te brengen van geïnteresseerden uit de regio.

We hebben deze dag meer dan 250 bezoekers mogen verwelkomen; van studenten die zich beroepsmatig aan het oriënteren waren tot zorgprofessionals en familieleden van onze medewerkers. De bezoekers hebben via een speciaal uitgezette route met alle onderdelen van het pathologieproces kunnen kennis maken, waaronder het uitsnijden van weefsels, het inbedden van weefsel met parafine, het snijden van flinterdunne plakjes waarna het microscoopglaasje klaar is om verder gekleurd en gescand te worden. Tot slot natuurlijk de beoordeling van de patholoog middels de digitale beelden.

Tijdens de route konden de bezoekers de pathologen en analisten ‘live’ in actie zien en werden er diverse presentaties gegeven w.o. rond computational pathology waarbij software meekijkt met de patholoog in de beoordeling van de weefsels. Tevens werd er toelichting gegeven op verschillende materialen uit het menselijk lichaam die voor beoordeling aan de patholoog zijn voorgelegd. Ook voor kinderen waren er speciale activiteiten georganiseerd zoals het pipetteren met een pipet, het inbedden van ‘appels’ en het puzzelen met lichaamsonderdelen van dummy’s. De meeste bezoekers bleven overigens opvallend lang, gemiddeld zo’n 1,5 tot 2 uur.

Wij vonden de dag zeer geslaagd mede door de brede groep bezoekers en zullen, weliswaar niet jaarlijks, maar toch periodiek onze deuren blijven openzetten voor de mogelijkheid tot een nadere kennismaking met het boeiende vakgebied pathologie.

IMG 5353
IMG 5350
IMG 5493
IMG 5410
IMG 5456
IMG 5360
IMG 5372
IMG 5504
IMG 5382
IMG 5512
IMG 5391
IMG 5446

COPYRIGHTS 2019 LABORATORIUM PATHOLOGIE OOST-NEDERLAND