Skip to main content

Jaarverslag LabPON 2024

We blikken terug op de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Als toonaangevend pathologielaboratorium blijven wij ons inzetten voor hoogwaardige diagnostiek, innovatie en de beste behandeling voor de patiënt in de regio. 

Onze bedrijfsvoering is gebaseerd op drie strategische pijlers:

Medewerkers & organisatie

We zetten sterk in op duurzame inzetbaarheid, investeren in een professionele werkomgeving en houden nauwlettend de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de gaten. Afgelopen jaar hebben we extra aandacht besteed aan de RI&E, het medewerkerstevredenheidsonderzoek en het aantrekken van nieuwe medewerkers in een krappe arbeidsmarkt. Deze inspanningen dragen bij aan het versterken van onze organisatie en het waarborgen van continuïteit.

Secretariaat

Processen & automatisering

We hebben belangrijke stappen gezet in de verdere digitalisering en optimalisatie van onze werkprocessen. De implementatie van duurzame initiatieven leidde tot een significante vermindering van schadelijke chemicaliën. Daarnaast richten we ons op automatisering en AI-ondersteunde toepassingen om diagnostiek slimmer en efficiënter in te richten. Innovatie en duurzaamheid gaan hierbij hand in hand om toekomstbestendige zorg te garanderen voor onze cliënten.

Illumina

Samenwerken & omgeving

LabPON werkt nauw samen met zorgpartners in de eerste-, anderhalf- en tweedelijnszorg. Door middel van kennisdeling en gezamenlijke innovatie versterken we de diagnostische keten en verbeteren we de patiëntenzorg. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen blijven speerpunten binnen ons beleid. We blijven ons inzetten voor verdere verbetering. Bedankt aan onze medewerkers, partners en stakeholders voor hun waardevolle betrokkenheid en samenwerking het afgelopen jaar.

Tispa samenwerking

Pijler 1: medewerkers & organisatie

In 2024 is het meerjaren beleidsplan herijkt voor de periode 2024-2026. Het meerjaren beleidsplan geeft weer welke stappen LabPON de laatste jaren heeft gezet, welke uitdagingen er in de komende periode op ons af komen en hoe wij onze rol zien in de toekomst van het zorglandschap.

Missie en visie

Bij alles wat wij doen staat de patiënt centraal. Elke dag zetten wij ons in om de juiste diagnose te stellen voor de patiënt en een advies te geven aan de arts over het behandelplan voor de patiënt. De patiënt vertrouwt op de professionaliteit van de medewerkers van LabPON. Dat vraagt om een kritische houding ten opzichte van onszelf en van elkaar als collega’s.

LabPON staat al jaren bekend als groot zelfstandig perifeer laboratorium dat vooroploopt op het gebied van innovatie, efficiency en ondernemerschap. We merkten dat het een steeds grotere uitdaging wordt om die positie te behouden. Verschillende factoren spelen hierbij een rol zoals toename in complexiteit van technieken, veranderende wet- en regelgeving, eisen van de zorgverzekeraars, groei van commerciële concurrenten en de veranderende arbeidsmarkt. We volgen deze ontwikkelingen nauwkeurig, omdat we ons verantwoordelijk voelen om de pathologie diagnostiek zo doelmatig mogelijk in te richten.

Wijziging organisatiestructuur

Onze organisatie ontwikkelt zich continu als reactie op het dynamische zorglandschap en de veranderende arbeidsomstandigheden. Dit heeft geleid tot een herziening van de leidinggevende, adviserende en ondersteunende rollen binnen de organisatie, wat vervolgens resulteerde in een nieuw organogram.

In die nieuwe organisatiestructuur is meer nadruk gelegd op eigenaarschap en processturing, met een focus op kwaliteitssystemen en risico’s. Daarnaast is er meer aandacht voor projectmatig werken. Deze veranderingen zijn bedoeld om de organisatie flexibeler en effectiever te maken.

De mensen achter de pathologie diagnose: Maak kennis met LabPON

Inrichting en personeel

LabPON heeft de laboratoriumactiviteiten ondergebracht in vijf groepen, die duaal worden aangestuurd door de laboratoriummanager en de vier operationele leidinggevenden. Het primaire proces wordt gefaciliteerd en geadviseerd door de afdelingen Kwaliteit, Arbo & Milieu, Applicatiebeheer, HR, Communicatie & Beleid. Het bedrijfsbureau is een gezamenlijke entiteit met Labmicta en omvat de receptie, inkoop, financiële administratie, personeels- en salarisadministratie, apparatuur beheer, vervoersdienst, gebouwbeheer, facilitaire dienst, ICT en BHV.

Kengetallen en personeelsinzet
Peildatum 31-12

Kengetallen en personeelsinzet

Verzuim

In 2023 hebben we onder begeleiding van Falke & Verbaan werknemersbijeenkomsten georganiseerd om het gedragsmodel rondom verzuim binnen LabPON te verankeren. In 2024 hebben we de herinrichting van het inzetbaarheids- en verzuimbeleid voortgezet. De focus verschuift steeds meer van verzuim naar inzetbaarheid, met als doel medewerkers proactief te ondersteunen en zo verzuim waar mogelijk te voorkomen. Dit sluit aan bij onze bredere visie om een gezonde en productieve werkplek te bieden, waar medewerkers zich ondersteund voelen in zowel hun functioneren als hun gezondheid.

Opleidingen

Bij LabPON bieden we aankomende analisten de kans om in de praktijk ervaring op te doen. In 2024 hebben vijf stagiaires praktijkervaring opgedaan binnen de afdelingen histologie, moleculaire pathologie en cytologie. Daarnaast is in november 2024 de eerste BBL-student gestart binnen de histologie, wat een nieuwe stap is in het opleiden van toekomstig laboratoriumpersoneel.

Medezeggenschap

De ondernemingsraad binnen LabPON wordt actief gefaciliteerd en heeft de mogelijkheid om trainingen te volgen en deel te nemen aan organisatie brede bijeenkomsten. Doordat de ondernemingsraad alle units binnen LabPON vertegenwoordigt, zorgt de onderlinge afstemming voor een brede blik.

De Directeur-Bestuurder heeft maandelijks overleg met de ondernemingsraad over beleidsontwikkelingen en strategie. De Raad van Toezicht heeft een 2-jaarlijkse formele ontmoeting met de ondernemingsraad.

Medewerker tevredenheidsonderzoek

Van eind november tot midden december 2023 hebben we het medewerker tevredenheidsonderzoek (MTO) uitgevoerd, met als doel de betrokkenheid, gezondheid en werksfeer te evalueren en te verbeteren. Het onderzoek werd uitgezet bij 108 medewerkers, met een respons van 82,4%. De resultaten laten een positieve trend zien:

  • de waardering voor de huidige functie steeg naar 8,1 (2021: 7,9)
  • het team kreeg een 7,9 (2021: 7,6)
  • de organisatie een 7,8 (2021: 7,5).

Pijler 2: Processen & Automatisering

Het primaire pathologie proces van LabPON is opgedeeld in de onderdelen:

  • histologie
  • immunologie
  • cytologie
  • moleculaire pathologie
  • medisch secretariaat

Productiecijfers

Productie aantallen

Over het jaar 2024 zien we een lichte stijging in aanvragen, met name door de Eerste lijn. De omzet van de Tweede lijn is stabiel. De lichte groei zit met name in de eenvoudigere onderzoeken. 

Aan de kostenkant is er een forse stijging te zien door de indexatie in de cao Ziekenhuizen en AMS. Daarnaast zijn de verbruiksmaterialen door de inflatie een stuk duurder geworden. We hebben dit afdoende kunnen opvangen met de indexatie op de tarieven conform de contractafspraken. We hebben uiteindelijk het jaar met een kleine plus op het resultaat kunnen afsluiten ten opzichte van de begroting.

Medische administratie

De medische administratie heeft in combinatie met de afdeling histologie een stap gezet richting papierloos werken. Waar eerder alle aanvragen werden geprint, worden deze nu in een digitale agenda geplaatst. Na evaluatie en bijsturing is dit verbetertraject succesvol afgerond.

Er heeft een efficiencyslag plaatsgevonden in de voorbereiding van de multidisciplinaire onderzoeken (MDO). De medische administratie bereid de MDO’s voor de pathologen voor. Dat wil zeggen dat ze zorgen dat altijd het meest recente verslag aanwezig is. Door de invoering van de MDO module binnen het laboratorium management systeem (LMS) hoeft de medische administratie niet meer handmatig te controleren of het meest recente verslag erin staat, dit wordt automatisch geregeld door de MDO module.

Laboratorium

In het primaire proces heeft in 2024 een aantal belangrijke ontwikkelingen doorgemaakt. Deze vooruitgangen werden gedreven door technologische innovaties, kwaliteitsverbetering en optimalisatie van processen.

Concentriq (Proscia)

Om goed voorbereid te zijn op de digitale toekomst heeft LabPON besloten een nieuw IMS platform aan te schaffen van de firma Proscia waarin tevens gespecialiseerde externe partijen hun digitale systemen kunnen integreren. Dit kunnen zowel beeldscanners zijn als ook specifieke algoritmen (AI) voor de ondersteuning bij de beoordeling van diagnostiek. Dit platform, genaamd Concentriq Dx, is in de periode 2022-2023 door ons verder uitontwikkeld samen met Proscia. Eind 2024 is door Proscia een volwaardige versie van Concentriq (versie 4.6) opgeleverd waardoor wij nu het gewenste beeldmanagementsysteem (IMS) hebben om naast beelden goed digitaal te kunnen bekijken en (intern) uitwisselen ook kunnen gaan werken aan het integreren van AI in het IMS bij gebleken geschiktheid.  

Tispa

Op de afdeling histologie heeft de implementatie van de Tispa veel aandacht vereist. Met de Tispa wordt met behulp van superkritische CO2 techniek het lichaamsweefsel doorgevoerd. De superkritische CO2 vervangt de gevaarlijke chemicaliën xyleen en aceton. Daarbij heeft het positieve effecten voor de weefselveiligheid en de DNA kwaliteit. De verwachting was dat in de loop van 2024 alle vier de Tispa’s volledig in de running zouden zijn. De Tispa’s hebben een periode gedraaid, maar de uitkomst gaf niet het gewenste resultaat. Er zijn verschillende aanpassingen gedaan en we streven ernaar om in 2025 volledig over te stappen.

Vacumeren

In 2023 zijn we begonnen met de voorbereidingen om het de grote preparaten (lichaamsweefsels) afkomstig van de OK’s van de ziekenhuizen te vacumeren in plaats van op formaline te zetten. Het doel is om het gebruik van de schadelijke stof formaline te reduceren. Het project is omvangrijk vanwege de verschillende stakeholders. Omdat wij alle klanten in de 2e lijn nagenoeg tegelijk mee moeten krijgen in de definitieve uitvoering vergt implementatie veel inspanningen en afstemming. In 2024 is het MST gestart, de andere ziekenhuizen starten naar verwachting begin 2025.

Digitale scanners

In april 2024 zijn de nieuwe Phillips SG300 Scanners in gebruik genomen. In samenwerking met Philips is de implementatie en optimalisatie van de nieuwe scanners gestart. De ambitie is om in 2025 het volledige digitalisatie proces over te zetten op de nieuwe scanners.

Immuno pathologie

De afdeling immuno pathologie is een subspecialisatie binnen de Histologie. Immunohistochemische onderzoek wordt op verzoek van de patholoog aanvullend op de histologie diagnostiek uitgevoerd met behulp van immunologische kleuringen. Dit zijn kleuringen met antilichamen en worden immunohistochemische (IHC) kleuringen genoemd. Er worden ongeveer 170 verschillende antilichamen gebruikt die zich ieder aan een specifiek eiwitsoort binden. Het onderliggende idee is dat elke tumorsoort wordt gekenmerkt door unieke eiwitten. Hierdoor kan bepaald worden welke medische onderzoeken verder plaats moeten vinden of welke behandeling het meest geëigend is.

In de evaluatie van het afgelopen jaar is gekeken naar de kwaliteitsindicatoren (het percentage Eerste Keer Goed) voor immuunperoxidase en immuunfluorescentie. De resultaten tonen aan dat het proces van de immuunperoxidase zeer goed functioneert, met een herhalingspercentage van slechts 0,1%. Bij immuunfluorescentie is dit percentage 2%, wat resulteert in een totaal gemiddeld Eerste Keer Goed percentage van 99,3%. De percentages liggen boven de gestelde norm van 98,5%.

Op de afdeling zijn in 2024 een demo’s geplaatst van de immunostainers

Cytologie

De afdeling cytologie heeft het afgelopen jaar zowel successen als uitdagingen gekend. De doorlooptijden vertoonden aan het begin van 2024 een significante afwijking van de overeengekomen normen. Deze afwijking wordt toegeschreven aan personele onderbezetting. Dit benadrukt de kwetsbaarheid van het proces voor schommelingen in de personeelsbezetting. De aanstelling van twee nieuwe medewerkers aan het einde van het jaar resulteerde in een opmerkelijke verbetering van de doorlooptijden, wat de directe correlatie tussen personeelsbezetting en operationele efficiëntie bevestigt.

Zoals alle afdelingen binnen LabPON kijkt de cytologie kritisch naar het productieproces. Waar mogelijk worden de processen over afdelingen geharmoniseerd (bijvoorbeeld het afdekken van preparaten). Het operationele voordeel is dat het mogelijk is om bij storingen uit te wijken.

We zijn niet alleen intern gericht, maar zoeken ook naar procesoptimalisaties met onze inzenders. Een mooi voorbeeld is de verschuiving van de EBUS-puncties van het ZGT Hengelo naar Almelo. Dit heeft geleid tot een herinrichting van de assistentie van cytologisch analisten bij de puncties, waarbij de programma’s voor de EBUS-long en EUS-MDL zijn gecombineerd.

Moleculaire pathologie

In 2024 is een positieve ontwikkeling in de kwaliteit van de EKG-resultaten waargenomen. De significante daling van het herhalingspercentage van EKG's, van 6,6% in 2023 naar 2,8% in 2024, is een duidelijk teken van verbetering. Deze verbetering is te danken aan een proactieve aanpak, waarbij werd gestuurd met een kritische blik en een strenger gehanteerde kwaliteitscontrole, waardoor het percentage herhalingen aanzienlijk is verlaagd.

Het plaatsen en in gebruik nemen van de Illumina (NextSeq2000) is een absoluut hoogtepunt op voor de moleculaire pathologie. Dit NGS platform vergroot onze (verwerkings-)capaciteit aanzienlijk en maakt het mogelijk om op termijn in te spelen op de verwachte noodzaak uit de markt tot meer brede NGS testen (bijv. TSO500). Dit zowel vanuit klantvraag als vanuit gestelde eisen vanuit beroepsgroepen. Hiermee kan LabPON de moleculaire dienstverlening in de regio voor onze klanten behouden.

Wetenschapscommissie

In 2024 zijn 63 nieuwe aanvragen voor wetenschappelijk onderzoek in behandeling genomen. Dit ligt in lijn met het aantal aanvragen in 2023. Van 34 lopende studies is bij 15 studies materiaal ontvangen of verstuurd. We ervaren dat externen die wetenschappelijk onderzoek bij ons aanvragen tevreden zijn over de kwaliteit en capaciteit van onze afhandeling en medewerking. De samenwerking met de Universiteit Twente en de verschillende ziekenhuizen verloopt goed. Er lopen meerdere zeer interessante studies met publicaties waaraan LabPON een actieve bijdrage heeft geleverd.

Uiteindelijk vormt wetenschappelijk onderzoek de basis voor verbetering van de diagnostiek en behandeling is daarmee voor de kwaliteit van de zorg en uit oogpunt van maatschappelijke betrokkenheid belangrijk om mee te bewegen met de klinische collega’s in hun streven in dit opzicht.

Leden wetenschapscommissie in 2024: Mariël Brinkhuis, Herman Peters, Bianca Preuett, Mariska Stellaard en Willem Vreuls.

Continu verbeteren

In het kader van continu verbeteren proberen we onze processen zo efficiënt mogelijk in te richten. Door middel van verbetertrajecten verminderen we de wachttijd, reduceren we correctie en streven we naar de ‘eerste keer goed (EKG)’. Op de verschillende afdelingen zijn verbetertrajecten uitgevoerd om de werkprocessen te stroomlijnen, piekbelasting meer uit te spreiden en processtappen verplaatst voor een continu flow.


Pijler 3: Samenwerken & Omgeving

Samenwerkingspartners

Voor kennisuitwisseling, verder verhogen van kwaliteit en het borgen van een zekere schaalgrootte is LabPON als gespecialiseerd pathologie laboratorium nadrukkelijk bezig om op meerdere vlakken de samenwerking te bestendigen of uit te breiden met pathologie laboratoria bovenregionaal.

Vanuit het in 2022 opgerichte Kenniscentrum Pathologie gebeurt dit nadrukkelijk met de pathologie afdelingen van Isala en Deventer Ziekenhuis. Samen met deze partners willen we door innovatie en delen van kennis onze meerwaarde voor onze klanten in (Oost) Nederland vergroten. Vanuit dit regionaal verband is mede de basis gelegd om in de toekomst te kunnen blijven voldoen aan het uitvoeren van moleculaire diagnostiek in de regio voor onze ziekenhuizen.

Versneld verbinden

De Nederlandse gezondheidszorg staat onder druk. Om de zorg toegankelijk te houden, zijn landelijke afspraken gemaakt in het Integraal Zorgakkoord (IZA), waarin digitalisering en gegevensuitwisseling belangrijke pijlers zijn.

In Twente geven we hieraan invulling met het programma “Versneld verbinden”: een regionaal programma waarin 25 zorgorganisaties samenwerken aan veilige en efficiënte beschikbaarheid van zorgdata, precies daar waar het nodig is. Het programma is gestart in januari 2025 en heeft een looptijd van 2,5 jaar.
Binnen Versneld verbinden ontwikkelen we een regionaal digitaal platform voor data gedreven samenwerking. Vanuit dit platform worden vijf usecases uitgewerkt.

LabPON werkt binnen de usecase Regionaal Diagnostisch Portaal samen met Labmicta en Unilabs/Medlon. Binnen deze usecase ontwikkelen we onder andere LON (Lab Online): een portaal waarmee eerstelijnszorgverleners diagnostiek kunnen aanvragen en uitslagen kunnen inzien op het gebied van pathologie, klinische chemie, medische microbiologie en functieonderzoeken.

Het doel van het Regionaal Diagnostisch Portaal is om zorgprofessionals via één centrale omgeving diagnostiek te laten aanvragen en inzicht te geven in aangevraagde onderzoeken en uitslagen. Dit bevordert de samenwerking tussen zorgverleners, voorkomt dubbele diagnostiek en draagt bij aan snellere en betere zorg voor de patiënt.

Dienstverleningsovereenkomst Eerstelijn

In 2024 heeft LabPON met de overkoepelende huisartsenorganisatie SHT-THOON / FEA een dienstverleningsovereenkomst getekend. In de DVO zijn de overkoepelende afspraken omtrent de dienstverlening opgenomen voor de regionale huisartsenpraktijken zoals doorlooptijden, diagnostisch toetsingsoverleg en spiegelinformatie. De DVO staat los van de jaarlijkse contractafspraken met de 10 zorgverzekeraars.

Open dagen

We vinden het van belang dat onze inzenders begrijpen wat er met de weefsels en cellen gebeuren die zij insturen. Daarom openen wij regelmatig onze deuren voor zorgprofessionals of verzorgen een nascholing. We geven dan tekst en uitleg over de essentie van de pathologie voor het ziektebeeld en behandelproces van de patiënt en welke stappen de lichaamsmaterialen doorlopen om van biopt op preparaat tot diagnose te komen. De bijeenkomsten zijn zeer relevant voor de bewustwording en begrip over de pathologie.

Kwaliteit & Arbo

Raad van Accreditatie

In 2024 heeft de Raad van Accreditatie (RvA) ons laboratorium gecontroleerd op de NEN-EN-ISO 15189-accreditatie. Hierbij zijn geen afwijkingen geconstateerd.

We zijn in 2024 gestart met de transitie naar de vernieuwde versie 2023 van de NEN-EN-ISO 15189- norm. Relevante staffunctionarissen en interne auditoren hebben hiervoor trainingen gevolgd.

Bevolkingsonderzoek Colon audit

In het kader van het Bevolkingsonderzoek Colon heeft in 2024 een audit plaatsgevonden. Net als voorgaande jaren verliep deze audit zonder afwijkingen.

Externe kwaliteitscontrole

Deelname aan externe kwaliteitscontroles liet overwegend goede resultaten zien. Waar verbeterpunten werden geconstateerd, zijn acties uitgezet. We hebben in 2024 een nieuwe risicomodule in Zenya in gebruik genomen. Met betrokken medewerkers zijn alle risico's op strategisch, tactisch en operationeel niveau opnieuw in kaart gebracht. Waar nodig zijn risico's opnieuw gedefinieerd en zijn er maatregelen en controle tests vastgesteld en ingeregeld. De periodieke evaluatie van risico's is gebaseerd op de risicoscore.

Arbo

In 2024 is er door de Arbodienst een volledige Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) uitgevoerd. Naar aanleiding hiervan is een plan van aanpak opgesteld, waarin concrete acties zijn geformuleerd om de arbeidsomstandigheden verder te verbeteren. De uitvoering van deze acties is gestart.

Informatiebeveiliging

Succesvolle NEN7510-certificering

In 2024 hebben we een belangrijke mijlpaal bereikt op het gebied van informatiebeveiliging met het succesvol behalen van de NEN7510-certificering op 21 april 2024. Deze prestatie toont aan dat ons laboratorium voldoet aan de strenge eisen voor informatiebeveiliging in de zorgsector. Het is een bewijs van onze voortdurende inzet voor de bescherming van patiëntgegevens en het creëren van een veilige omgeving voor de verwerking van gevoelige informatie.

Met het behalen van de NEN7510-certificering hebben we een belangrijke stap gezet, maar onze inspanningen op het gebied van informatiebeveiliging houden hier niet op. We blijven ons continu inzetten voor het verbeteren van onze processen en het versterken van onze beveiligingsmaatregelen. Dit doen we om te voldoen aan de steeds veranderende eisen en verwachtingen op het gebied van informatiebeveiliging en om de privacy van onze patiënten te waarborgen.

In de toekomst zullen we voortborduren op de basis die we in 2024 hebben gelegd. We blijven investeren in de ontwikkeling van het bewustzijn op het gebied van informatiebeveiliging van onze medewerkers, het optimaliseren van onze processen en het implementeren van de nieuwste technologieën op het gebied van informatiebeveiliging. Ons doel is om een veilige en betrouwbare omgeving te creëren voor onze patiënten en medewerkers, waarin de bescherming van gevoelige informatie te allen tijde gewaarborgd is.

Risicobeoordeling, maatregelen en effectiviteit

In het afgelopen jaar hebben we onze risicobeoordeling verder uitgewerkt en de bijbehorende maatregelen aangescherpt. We hebben een evaluatie uitgevoerd van de potentiële risico's op het gebied van informatiebeveiliging en op basis hiervan concrete maatregelen geïmplementeerd. Om de effectiviteit van deze maatregelen te waarborgen, worden ze periodiek getest en geëvalueerd. Dit stelt ons in staat om continu verbeteringen aan te brengen en onze informatiebeveiliging op een hoog niveau te houden.

Interne audits

In 2024 zijn er interne audits uitgevoerd door een auditor van ZorgNetOost, gericht op ons Information Security Management System (ISMS) en de geïmplementeerde maatregelen. Deze audits hebben waardevolle inzichten opgeleverd en geholpen om onze processen verder te optimaliseren. De bevindingen zijn geanalyseerd en hebben geleid tot concrete acties om onze informatiebeveiliging verder te versterken.