Moleculaire diagnostiek

Contact:

Boerhaavelaan 59
7555 BB te Hengelo
T 088-5374500
F 088-5374501
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

logo2trans

In 2007 heeft LabPON de eerste stappen gezet op het gebied van moleculaire diagnostiek. Dit betreft onderzoek naar afwijkingen in de genetische code (DNA of RNA) van tumoren. Op basis hiervan kan meer zekerheid worden verkregen over de diagnose, prognose, erfelijkheid en slagingskans van behandelingen. Momenteel bestaat de afdeling Moleculaire diagnostiek uit negen analisten en een moleculair bioloog. Drie pathologen hebben moleculaire diagnostiek als specifiek aandachtsgebied.

Moleculaire diagnostiek wordt ingezet bij het voorscreenen van kankerpatiënten, om te bepalen of iemand gevoelig zal zijn voor een bepaalde therapie. Door de genetische code van de tumor te analyseren kan vooraf worden voorspeld of een therapie al dan niet zal aanslaan. Hiermee wordt voorkomen dat tijd en geld wordt verspild aan behandelingen die geen effect zullen hebben.
Daarnaast kan via moleculaire diagnostiek met meer zekerheid worden vastgesteld of bepaalde afwijkingen kwaadaardig zijn en om welke vorm van kanker het gaat. Door de genetische afwijkingen moleculair te onderzoeken kan ook beter worden voorspeld hoe agressief de tumor is, en dus hoe het ziekteverloop naar verwachting zal zijn. Dit geeft meer duidelijkheid voor de patiënt en de behandelend arts.
Tenslotte wordt moleculaire diagnostiek ingezet om te bepalen in hoeverre het gaat om een erfelijke vorm van kanker. Is dit het geval, dan wordt familieleden van de patiënt aangeraden zich eveneens te laten onderzoeken. Op die manier kan (het risico op) kanker bij veel mensen vroegtijdig worden getraceerd, met optimale kansen voor een eventuele behandeling.

LabPON gebruikt moleculaire diagnostiek als aanvulling op de reguliere diagnostiek die plaatsvindt bij de afdelingen Histologie en Cytologie
In het kader van het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker heeft LabPON een eigen moleculaire HPV-test ontwikkeld. Deze test wordt ingezet als na cytologisch onderzoek van een cervixuitstrijkje een morfologische afwijking (PAP2) is gevonden. Het bijzondere ten opzichte van andere bestaande testen is dat deze HPV-test precies kan uitwijzen om welk HPV-risicotype het gaat. Op jaarbasis worden 4.000 HPV-testen uitgevoerd. De uitslag is bepalend voor doorverwijzing naar de gynaecoloog. Ook kan met behulp van deze test achteraf worden bepaald of de behandeling van een HPV-infectie is aangeslagen.

COPYRIGHTS 2019 LABORATORIUM PATHOLOGIE OOST-NEDERLAND