Skip to main content

HISTORIE LABPON

Contact:

Boerhaavelaan 59
7555 BB te Hengelo
T 088-5374500
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

logo2trans

Twente beschikt sinds zestig jaar over een eigen laboratorium voor pathologie onderzoek. Op initiatief van gemeenten, ziekenhuizen en ziekenfondsen werd in 1953 de "Stichting ter behartiging van het Pathologisch-Anatomisch onderzoek in Twente en de Gelderse Achterhoek" opgericht.

oude lab hengelosestraat thumb

Het PA-laboratorium vestigde zich aan de Hengelosestraat te Enschede en maakte al snel een groei door. Vanaf het begin werd elk jaar vijf tot tien procent meer pathologie onderzoeks-materiaal aangeboden door ziekenhuizen en huisartsen. De contacten tussen het laboratorium en de Twentse ziekenhuizen intensiveerden zich, waarop uiteindelijk ook pathologen staflid werden in de ziekenhuizen.

De toename van het aantal pathologie onderzoeken betekende dat het oorspronkelijke pand te klein werd. In 1965 verhuisde het laboratorium dan ook naar een nieuwe locatie: de eerste verdieping van het pand aan de Edo Bergsmalaan te Enschede, nabij het Medisch Spectrum Twente (MST). Het PA-lab deelde dit gebouw vanaf dat moment met het gemeentelijk bacteriologisch laboratorium en - tot 1987 - de GGD.

In 1970 vond een fusie plaats met het gemeentelijk bacteriologisch laboratorium, dat sinds 1947 bestond. De gefuseerde organisatie kreeg de naam "Streeklaboratorium voor de pathologie en microbiologie in Twente en de Gelderse Achterhoek" en stond alom bekend onder de afkorting "Streeklab".

Na 25 jaar als één organisatie te hebben gefunctioneerd, werd eind 1995 de scheiding vanuit strategisch oogpunt tussen beide laboratoria bekrachtigd. Vanaf dat moment kende de Stichting Laboratorium Pathologie Oost-Nederland een Raad van Toezicht die werd samengesteld uit vertegenwoordigers van de eerste lijn en het samenwerkingsverband Stichting Ziekenhuisvoorzieningen Twente Oost-Achterhoek (TAZDO).
Het Laboratorium Pathologie Oost-Nederland (LabPON) en het Laboratorium Medische Microbiologie Twente en Achterhoek (Labmicta) zijn steeds gebruik blijven maken van gezamenlijke huisvesting en infrastructuur, georganiseerd in een gedeeld bedrijfsbureau.

Technologische ontwikkelingen, autonome groei en ook een verouderd pand hebben een nieuwe verhuizing voor beide laboratoria noodzakelijk gemaakt. In november 2013 zijn LabPON en Labmicta verhuisd naar het volledig nieuwe pand aan de Boerhaavelaan te Hengelo, nabij het terrein van de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT Hengelo). Het moderne, nieuwe gebouw is zodanig ontworpen dat het beide laboratoria gedurende vele jaren zal kunnen huisvesten.

In 2017 is, door het aanstellen van een onafhankelijke Raad van Toezicht, de laatste stap gezet om het pathologie laboratorium vanuit ‘Good Governance’ zelfstandig te laten opereren.

LabPON staat nu bekend als een moderne, innovatieve organisatie en behoort tot de groep grotere perifere pathologie laboratoria in Nederland.