Skip to main content

Tarieven 1e lijn

Contact:

Boerhaavelaan 59
7555 BB te Hengelo
T 088-5374500
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

logo2trans

Tarieven eerstelijnsdiagnostiek pathologie voor huisartsen 2024

Ieder onderzoek voor pathologie wordt in rekening gebracht volgens het landelijk vastgestelde tariefsysteem, door middel van zwaartecategorieën, gebaseerd op de beleidsregels van de NZA.

De kosten worden in rekening gebracht bij de zorgverzekeraar van de patiënt en komen ten laste van het eigen risico. LabPON heeft in principe met iedere zorgverzekeraar in Nederland een contract afgesloten.
De tarieven van onderzoeken kunnen per zorgverzekeraar afwijken. Indien er geen contract is afgesloten met een zorgverzekeraar van de patiënt, of de patiënt is om een andere reden niet verzekerd, zullen de kosten rechtstreeks bij de patiënt in rekening worden gebracht.

Er wordt onderscheid gemaakt in cytologisch en histologisch onderzoek. Voor iedere aanvraag worden de zwaartecategorieën 1, 2 of 3 in rekening gebracht. Welk tarief of tarieven wordt/worden berekend is afhankelijk van het soort onderzoek, de vraagstelling, hoeveelheid ingestuurd weefsel en de afname methode.
Daarnaast kan aanvullende moleculaire diagnostiek nodig zijn. Bijvoorbeeld een aanvullende HPV-bepaling voor een baarmoederhalsuitstrijkje of een zeldzame (moleculaire) bepaling van een huidfragment. Deze aanvullende onderzoeken zijn van essentieel belang om een betrouwbare diagnose te stellen en veelal op basis van een vastgesteld protocol. Aanvullend onderzoek is onderdeel van het pathologisch onderzoek en wordt uitgevoerd wanneer deze noodzakelijk is om een diagnose te kunnen stellen.

Overzicht 2024

Categorie Onderzoek Techniek Tarief (€)
1 (50516) Eenvoudig biopt (Histologie); eenvoudige cytologie Stans, shave, excochleaat 75,60
2 (50517) Biopt (Histologie); matig complexe cytologie Resectie 150,45
3 (50518) (Naald)biopt (Histologie); complexe cytologische punctie Alle technieken 192,61

Aanvullend onderzoek

Categorie Onderzoek Tarief (€)
50513 Eenvoudige moleculaire diagnostiek bepaling op de aanwezigheid van het humaan Papillomavirus (HPV) 151,91

Huisartsen vragen voornamelijk cytologisch onderzoek (o.a. baarmoederhalsuitstrijkjes en urines) en histologisch onderzoek (huid) aan.

Onderstaande voorbeelden geven een indicatie hoe een onderzoek financieel berekend wordt:

  • Voor een baarmoederhalsuitstrijkje op medische indicatie* (zonder aanvullend HPV-onderzoek) wordt € 75,60 in rekening gebracht.
  • Voor een baarmoederhalsuitstrijkje op medische indicatie met aanvullend HPV-onderzoek wordt € 75,60 + € 150,45 = € 226,05 in rekening gebracht.
  • Voor een huidbiopt met de vraag aard huidafwijking / tumor (niet-inflammatoir; bijv. moedervlek, basaalcelcarcinoom) wordt per (afgenomen) huidfragment € 75,60 in rekening gebracht.
  • Voor een huidexcisie van bijvoorbeeld een wrat, basaalcelcarcinoom of moedervlek wordt per (afgenomen) huidfragment € 150,45 in rekening gebracht.
  • Voor één of meerdere biopten ihkv inflammatoire huidziekten (niet-neoplasie) wordt € 192,61 in rekening gebracht. Indien een aanvraag is ingediend met vraagstelling maligniteit maar toch een inflammatoire afwijking blijkt te zijn kan de categorie aangepast worden van 1 naar 3.

Als gevolg van eventueel aanvullend onderzoek kunnen de totale kosten sterk variëren.

* Deze kosten gelden alleen voor een uitstrijkje op medische indicatie. De kosten voor het bevolkingsonderzoek worden volledig vergoed vanuit de subsidieregeling publieke gezondheid. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door regionaal aangewezen screeningslaboratoria. Het bevolkingsonderzoek wordt NIET door LabPON uitgevoerd.