Darmbiopten met vraagstelling M. Hirschsprung

 • Synoniemen: Colonbiopten met vraagstelling M. Hirschsprung, Intestinumbiopten met vraagstelling M. Hirschsprung, Morbus Hirschsprung

Inzendinstructie

LET OP!! Verse darmbiopten met vraagstelling Morbus Hirschsprung dienen vooraf te worden aangemeld bij secretariaat Pathologie T 088 – 53 74 570. Bij afname in het weekend dient contact opgenomen te worden met dienstdoende patholoog.

Voor het onderzoek met de vraagstelling Morbus Hirschsprung dient u twee biopten in te zenden. 1 darmbiopt dient vers ingestuurd te worden in een monsterhouder met het bewaarmedium polytransportbuffer. Dit is bedoeld voor het enzymhistochemisch onderzoek. Het andere darmbiopt dient in te worden gezonden in een monsterhouder met 4% formaldehyde zodat er direct een adequate fixatie plaatsvindt. Dit is bedoeld voor het histologisch onderzoek. Wordt het materiaal direct verzonden naar het laboratorium dan is de bewaartemperatuur niet direct van belang. Mocht het materiaal een nacht of weekend overstaan dan het materiaal op polytransportbuffer bewaren bij ongeveer 4°C. Materiaal op formaldehyde 4% kan bij kamertemperatuur worden bewaard.

Uitvoering onderzoek:

Het enzymhistochemische onderzoek op biopten met vraagstelling Morbus Hirshprung wordt uitbesteed aan de afdeling Pathologie van het Radboud Ziekenhuis Nijmegen. Het histologisch onderzoek op formaline gefixeerd materiaal kan eventueel ook worden uitbesteed aan het Radboud Ziekenhuis Nijmegen (m.n. indien gelijktijdig ingezonden met materiaal voor enzymhistochemisch onderzoek).

Benodigd aanvraagformulier

Benodigde buis / potje / houder

Verzamellocaties

Ziekenhuizen

Breng de materialen naar het daarvoor bestemde innamepunten of Front-office.

Huisartsen

Hieronder een overzicht van verzamellocaties. De bodedienst van het laboratorium zal patiëntenmateriaal ophalen op de aangegeven tijdstippen.

Klik hier voor de lijst verzamelpunten

Verpakkingsinstructie

Verpakken monsterhouders huisartsen

Volg onderstaande stappen voor de correcte verzending van de monsterhouders t.b.v. histologisch materiaal:

 • Plaats de monsterhouder in de sealbag met absorptievel;
 • Verwijder van de sealbag de afdekstrip van de blauwe verzegeling en plak deze goed dicht;
 • Plaats het geheel samen met het betreffende aanvraagformulier in de privacy proof verzendetui en breng deze naar een van de afhaalpunten of zet klaar om opgehaald te worden door onze transportdienst. Voor enkele huisartsen geldt dat zij de verzendetui
  zelf naar het laboratorium dienen te versturen

De correcte monsterhouders (met fixatief) voor histologisch weefselonderzoek, vagina- /baarmoederhalsonderzoek en urineonderzoek kunnen door huisartsen direct bij LabPON worden besteld. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden. Ga naar het digitale bestelformulier of neem telefonisch contact op met de Medische administratie van LabPON.

Verpakken materiaal ziekenhuizen

Volg onderstaande stappen voor de correcte verzending van de monsterhouders:

Klein materiaal

 • Verpak de potjes en/of glaasjes per patiënt in een kangoeroezakje *;
 • Voeg het bijbehorende "Aanvraagformulier pathologisch onderzoek" – plus eventueel andere benodigde formulieren - toe in het voorvakje *;
 • Breng naar het innamepunt of frontoffice van het ziekenhuis of plaats onderzoek op de aangegeven wijze in de transportbox van LabPON

Groot materiaal

 • Plaats materiaal in een passend formaat afsluitbare emmer met een ruime hoeveelheid transportmedium waarbij het preparaat zich vrij moet kunnen bewegen in de emmer.
 • Voeg het aanvraagformulier in een afsluitbaar zakje ( bijvoorbeeld kangoeroezakje *), sluit af en hecht deze aan de emmer.
 • Breng naar het innamepunt of frontoffice van het ziekenhuis of plaats onderzoek op de aangegeven wijze in de transportbox van LabPON.

* Het gebruik van kangoeroezakjes heeft sterk de voorkeur! Als alternatief kunnen ook andere zakjes worden gebruikt, draag zorg voor bundeling van materialen van één patiënt om verwisselingen te voorkomen!

© Copyright | LABORATORIUM PATHOLOGIE OOST-NEDERLAND | Alle Rechten Voorbehouden