Nierbiopt (met nefrologische vraagstelling)

 • Synoniemen: Biopten nier (nefrologische vraagstelling), Biopsie

Inzendinstructie

Nierbiopt (met nefrologische vraagstelling)

Insturen van nierbiopt(en) met nefrologische vraagstelling dient men vooraf telefonisch aan te melden bij het Secretariaat Pathologie (T 088 – 53 74 570) o.v.v. naam en geboortedatum van patiënt, aanvragend arts, ziekenhuis (locatie), alsmede tijdstip.

Nierbiopt met nefrologische vraagstelling (in principe altijd zowel materiaal voor histomorfologisch als immunofluorescentie onderzoek inzenden):

 • voor histomorfologisch onderzoek insturen in een monsterhouder met formaldehyde 4% *;
 • voor immunofluorescentie en/of electronen microscopie onderzoek insturen in een monsterhouder met polytransportbuffer. Indien geen polytransportbuffer voorhanden is dan insturen op een vochtig gaasje met fysiologisch zout *.

 ⃰ Voor beide geldt dat het tot aan het transport gekoeld (koelkast) bewaard moet worden.

De nierbiopten dienen direct na afname te worden verzonden naar Laboratorium Pathologie.
Belangrijk is dat het materiaal op de dag van afname uiterlijk voor 16.00 uur door het laboratorium in Hengelo wordt ontvangen. Dit is noodzakelijk om de kwaliteit van het weefsel te kunnen waarborgen en onnodige vertraging van het onderzoek te voorkomen. Alleen voor het insturen van nierbiopten in combinatie met polytransportbuffer mag gebruik worden gemaakt van het Frontoffice Pathologie of innamepunt (transportdienst). Houd hierbij wel rekening met de lichtingstijden. Bij het missen van de lichting zal het materiaal niet op tijd door Laboratorium Pathologie worden ontvangen, de aanvrager dient dan zelf het transport naar het laboratorium Pathologie te verzorgen en afgeven bij de receptie. Bij twijfel en vragen neem contact op met dienstdoende patholoog.

*LET OP: Een vers nierbiopt op een vochtig gaasje met fysiologisch zout moet direct na afname worden ingestuurd en mag niet bij het Frontoffice Pathologie of innamepunt worden afgegeven. De aanvrager dient dan zelf het transport naar het Laboratorium Pathologie in Hengelo te verzorgen en afgeven bij de receptie, uiterlijk voor 16.00 uur. Een belangrijke reden hiervoor is om uitdroging van het weefsel te voorkomen.

Nierbiopt met tumorvraagstelling (zie biopten):

Benodigd aanvraagformulier

Benodigde buis / potje / houder

Verzamellocaties

Ziekenhuizen

Breng de materialen naar het daarvoor bestemde innamepunten of Front-office.

Huisartsen

Hieronder een overzicht van verzamellocaties. De bodedienst van het laboratorium zal patiëntenmateriaal ophalen op de aangegeven tijdstippen.

Klik hier voor de lijst verzamelpunten

Verpakkingsinstructie

Verpakken monsterhouders huisartsen

Volg onderstaande stappen voor de correcte verzending van de monsterhouders t.b.v. histologisch materiaal:

 • Plaats de monsterhouder in de sealbag met absorptievel;
 • Verwijder van de sealbag de afdekstrip van de blauwe verzegeling en plak deze goed dicht;
 • Plaats het geheel samen met het betreffende aanvraagformulier in de privacy proof verzendetui en breng deze naar een van de afhaalpunten of zet klaar om opgehaald te worden door onze transportdienst. Voor enkele huisartsen geldt dat zij de verzendetui
  zelf naar het laboratorium dienen te versturen

De correcte monsterhouders (met fixatief) voor histologisch weefselonderzoek, vagina- /baarmoederhalsonderzoek en urineonderzoek kunnen door huisartsen direct bij LabPON worden besteld. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden. Ga naar het digitale bestelformulier of neem telefonisch contact op met de Medische administratie van LabPON.

Verpakken materiaal ziekenhuizen

Volg onderstaande stappen voor de correcte verzending van de monsterhouders:

Klein materiaal

 • Verpak de potjes en/of glaasjes per patiënt in een kangoeroezakje *;
 • Voeg het bijbehorende "Aanvraagformulier pathologisch onderzoek" – plus eventueel andere benodigde formulieren - toe in het voorvakje *;
 • Breng naar het innamepunt of frontoffice van het ziekenhuis of plaats onderzoek op de aangegeven wijze in de transportbox van LabPON

Groot materiaal

 • Plaats materiaal in een passend formaat afsluitbare emmer met een ruime hoeveelheid transportmedium waarbij het preparaat zich vrij moet kunnen bewegen in de emmer.
 • Voeg het aanvraagformulier in een afsluitbaar zakje ( bijvoorbeeld kangoeroezakje *), sluit af en hecht deze aan de emmer.
 • Breng naar het innamepunt of frontoffice van het ziekenhuis of plaats onderzoek op de aangegeven wijze in de transportbox van LabPON.

* Het gebruik van kangoeroezakjes heeft sterk de voorkeur! Als alternatief kunnen ook andere zakjes worden gebruikt, draag zorg voor bundeling van materialen van één patiënt om verwisselingen te voorkomen!

Zie ook de volgende onderzoeken

 • Biopten

  • Synoniemen: Biopt, weefselstukje, weefselstukjes, biopsie
COPYRIGHTS 2021 LABORATORIUM PATHOLOGIE OOST-NEDERLAND